Boxspring kreveti

Šta je to što boxspring krevete čini tako popularnim?

Sigurno je da su se mnogi od vas do sada susreli sa terminom „boxspring krevet“, ali da li zaista znate šta taj pojam označava i kakvi su zapravo boxspring kreveti?! Šta je to što ih čini posebnim i popularnim?

Riječ box se sa engleskog jezika može prevesti kao ladica, ali boxspring krevet nije krevet sa ladicom ili odlagalištem. Ipak, ovo nije riječ zbog koje ovi kreveti imaju ime boxspring. Njihova glavna karakteristika je da su to kreveti bez podnice, koji se kupuju po principu „all in one“.

Šta to zapravo znači? To su kreveti bez podnice, ali koji imaju dva dušeka koja su građena od džepičastog ili opružnog jezgra koje nadopunjava jedan drugog, i koja vašem tijelu daje oslonac elastično, po zonama, kako biste imali idealan san i komfor.

Osim karakterističnog dušeka, klasični modeli boxspring kreveta su građeni od stabilnog i čvrstog drvenog okvira, takozvanog „box“-a, odnosno od postolja koje ima integrisane opruge, pa je stavljanje same podnice, zapravo suvišno. Na okvir dolazi već pomenuti dušek od džepićastog jezgra, a na njega, zbog povećanja udobnosti ide i nadmadracod memorijske pjene, od jako elastičnog materijala ili od lateksa.

Najznačajnije stvari, koje su uticale na popularnost ovih kreveta jesu njegova visina i velika udobnost. Naime, ovi kreveti su visoki od 55 do 60 cantimetara. Samim tim, olakšavaju ustajanje iz kreveta i lijeganje u krevet. Malo skuplji modeli mogu posjedovati elektromotor za podešavanje idealnog položaja za tijelo, rasvjetu, sanduk za posteljinu, i slično.

Na zapadu, u Americi, Velikoj Britaniji i Australiji, ovi kreveti su odavno popularni. A televizijska industrija, preko filmova i serija, je donijela njihovu popularnost i kod nas. Svi smo željeli znati kakvi su to kreveti na kojima spavaju omiljeni likovi iz naših filmova i serija. I saznali smo – spavaju na boxspring krevetima.

Osim navedenih prednosti, treba istaći da se ovi kreveti bolje provjetravaju od klasičnih kreveta, pa su zbog toga i ugodniji za spavanje, a mnogi korisnici ističu da su ovi kreveti izdržljiviji i dugotrajniji od standardnih. Za udobnost koju nudi ovaj krevet zaslužni su mnogi slojevi njegove građe. Prvi sloj predstavlja bazu kreveta u koju je ugrađena podloga od letvica koja je presvučena tkaninom. Dušek sa džepičastim jezgrom dodatno daje na udobnosti kreveta, a tu možete birati tvrđe ili mekše modele. U bazi se nalaze i dvi ladice sa strane, koje mogu poslužiti za odlaganje stvari.