Dušek za spavanje

Nema tog čovjeka na svijetu, koji ne žudi za zdravim kvalitetnim snom. Svi volimo kada se „slatko“ naspavamo. Osim što je nasušna potreba, san je i zadovoljstvo. Bez dobrog i kvalitetnog sna, naš organizam nije u stanju normalno funkcionisati tokom dana, naše pamćenje nije dobro, loša nam je koncentracija, i imamo ostale propratne negativne efekte. Dobar san nam, sa druge strane, nude nebrojene benefite: poboljšan nam je imunitet, lakše se borimo sa stresom, koža nam je ljepša, lakše obavljamo dnevne zadatke, imamo bolju koncentraciju i slično.

Da bismo se dobro i lijepo naspavali, pored drugih faktora, jako je bitno imati i dobar i kvalitetan dušek. Šta je kvalitetan dušek? To nije neki konkretan dušek, dušek nekog proizvođača, već isključivo dušek koji VAMA odgovara! Treba, pri odabiru dušeka, imati individualan pristup i dušek birati prema svojim ličnim potrebama.

Budući da je ponuda ogromna i raznovrsna, nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći da pronađete najbolji dušek za vas.

Dušek za spavanje – Dušeci sa federima­/oprugama

Ovi dušeci predstavljaju najstariji model dušeka, i najrasprostranjeniji su u upotrebi. Alternativna medicina smatra ove dušeke neprikladnim zbog metala u oprugama, koji može negativno uticati na zdravlje jer sprečava normalan protok energije. Prednosti ovih dušeka su da daju podršku svakom dijelu tijela, prozračni su i cijena im je pristupačna.

Dušek za spavanje – Lateks dušeci

Dušeci od lateksa su popularni jer su jako elastični, dugotrajni i njihova higijenska svojstva su na visokom nivou. Mogu biti potpuno sintetički, ali isto tako, mogu se praviti od kombinacije prirodnog i sintetičkog lateksa. Ukoliko vi želite prirodne materijale, možete birati dušek koji napravljem od isključivo prirodnog lateksa. Prednosti dušeka od lateksa su te što je lateks prirodan, nudi dobru regulaciju vazduha i vlage, sprječava rast gljivica, grinja i bakterija i izuzetno je dugotrajan.

Dušeci od memorijske pjene

Drugi najpopularniji, poslije dušeka sa oprugama, su dušeci od memorijske pjene. Karakteristike ovih dušeka su te da su mekani, elastični, da se prilagođavaju obliku tijela i imaju antialergijska svojstva. Napravljeni su od poliuretanske pjene bez dodataka hemikalija. Prednosti su im višestruke: prilagođavaju se tijelu, u svakom trenutku daju podršku svakom dijelu tijela, smanjuju pritisak na kičmeni stub, jako su otporni na grinje, gljivice i ostale mikroorganizme, a cijena im je pristupačna.

Gel dušeci

Ovaj proizvod je relativno nov na tržištu. Prvenstveno je osmišljen za bolnice, jer je gel nudio fleksibilnost, sterilnost, elastičnost i odličnu apsorpciju pritiska. Kombinuje se sa drugim materijalima, kao što je memorijska pjena ili federi. Ovaj dušek bi bio idelan izbor za vas ako vas boli kičma. Sve njegove prednosti smo već naveli.

Svi navedeni dušeci postoje na tržištu, međutim vrlo često su dušeci napravljeni od kombinacije više materijala, kako bi vam pružili maksimalan ugođaj i zadovoljstvo. Veoma je bitno da upoznate sve materijale, kako biste bili sigurni šta je najbolje za vas. Osim što se prave od više različitih materijala, prave se i u više zona. Šta to znači? Anatomija tijela je zahtjevna, jer tijelo zahtjeva različitu potporu na različitim dijelovima. Zbog toga se dušeci projektuju u više zona, kako bi cjelokupnom tijelu ponudili oslonac kakav mu treba.

Na šta trebate obratiti pažnju pri odabiru dušeka:

  • izbjegavajte dušeke sa oprugama zbog elektromagnetnog zračenja koje može imati negativne uticaje na vaš organizam,
  • bolove u kičmi ublažite sa gel dušekom, ili dušek od memorijske pjene, lateksa i sličnih prilagodljivih materijala,
  • memorijska pjena je nešto to čini dobar odnos u cijeni i kvaliteti,
  • vodite računa, ako ste alergičar, kakav će biti vaš dušek, mi preporučujemo lateks, memorijsku pjenu ili gel,
  • i na kraju, ali ne manje bitno PROBAJTE DUŠEK KOJI ŽELITE DA KUPITE!
dušek-za-spavanje