Dugo je bilo ustaljeno mišljenje da je odrasloj osobi potrebno osam sati sna svaki dan, kako bi organizam mogao normalno i produktivno funkcionisati, te kako bi čovjek bio zdrav. Nakon toga, stručnjaci su ustanovili da je to između sedam i devet sati sna svakog dana. Danas naučnici vjeruju da je svaki organizam različit, i kako je svakome potrebna različita količina sna, u zavisnosti od uzrasta, pola, dnevnih aktivnosti, fiziologije, …

Uzrast je prvi od faktora. U različitoj životnoj dobi je potrebna različita količina sna. Bebama i djeci mlađeg uzrasta je potrebno najviše sna, jer se oni razvijaju i rastu. Bebama je, na primjer, potrebno 14 do 17 sati sna, a djeci školskog uzrasta do puberteta između 9 i 11 sati sna. Odrasle osobe, do 65 godina, trebalo bi da imaju 7 do 8 sati sna, a preko 65 godina manje, oko 6 do sedam sati. Kao što smo več rekli, navedeni sati sna se uzimaju uslovno. Ipak je količina sna koja je potrebna čovjeku individualna stvar.

Zanimljivo je to da je ženama potrebno otprilike sat vremena više spavanja, nego muškarcima. To je zbog toga što žene imaju izraženu sposobnost multitsakinga (brinu se za posao, djecu, kuću, obroke, razne aktivnosti i slično), što ih dodatno umara i iziskuje više energije, pa samim tim i više sna.

Koliko sna nam je potrebno, zavisi i od toga koliko „brzo“ spavamo. Jedan ciklus sna se sastoji od nekoliko faza: lagani san, dublji san, dvije faze sna koji se zove duboki i REM faza. U prosjeku jedna faza traje oko 90 minuta. Ako nam je potrebno više vremena za jedan ciklus sna, onda nam je potrebno i duže spavanja.

Količinu potrebnog sna određuje i kakav tip osobe predstavljate. Ako se lako budite, bez obzira na vrijeme kada ste legli, potrebno vam je oko sedam sati spavanja. Ako se lako budite, ali u toku dana imate krizu spavanja, trebali biste spavati oko sedam i po sati. Isto je, i ako se teško budite ujutro, bez obzira u koliko sati ste legli. Ako vam je bioritam podešen sa suncem, tj. kada sunce izlazi i zalazi, zimi biste trebali spavati oko devet sati, a ljeti samo sedam sati.

U potrebnu količinu sna spada i spavanje danju. Ako spavate danju oko sat vremena, toliko bi vam trebalo manje sna noću. Ipak, naučnici smatraju da je danju najbolje spavati petnaest minuta do pola sata. Dugo spavanje danju može izazvati efekat sličan mamurluku, dezorjentacije, i povećanog umora. Takođe, spavanje danju može učiniti da nam kvalitet sna tokom noći bude narušen, te se ne preporučuje.

Za dobar san se preporučuje da imate i biljke u sobi, koje djeluju umirujuće, pročišćavaju vazduh te čine da je prostor zdraviji za život.

Ipak, na kraju, ove smjernice su individualne. Najbitnije je uspostaviti uredan ritam spavanja i ostaviti dovoljno vremena za zdrav san, kako bismo omogućili organizmu da se probudi spontano, po unutrašnjem satu. Još, potrudite se da zaspite svaku noć prije ponoći, jer vam san tada bude kvalitetniji, a imaćete i dovoljno vremena da se naspavate.