Kvalitetan san – nasušna potreba

Nedostatak sna, kao i loš kvalitet istog, može imati vrlo ozbiljne i dalekosežne posljedice. Mnoga naučna istraživanja dokazala su kako nedostatak sna ili loš kvalitet sna može imati posljedice na našu pažnju, radnu sposobnost, i na, uopšteno govoreći, kvalitet života. Dalje, utiče na pamćenje, sposobnost mozga da obrađuje informacije, ali i doprinosi riziku povreda na radnom mjestu.

Zbog toga nam se prirodno nameću pitanja koliko sna je potrebno čovjeku, šta utiče na kvalitet sna, koja je važnost dušeka i kreveta za spavanje, koliko tvrdi moraju biti naši dušeci, i slično.

Iako puno faktora utiče na to koliko nam je sna potrebno, uobičajena preporuka je da nam je dovoljno osam sati sna. Ali, treba uzeti u obzir individualnost, i različite potrebe ljudi. Na to da li ćete spavati pet i po sati ili devet i po sati utiču genetske predispozicije, higijena sna, kvalitet sna i dnevni ritam. Na san utiče, na primjer, korišćenje alkohola, pušenje, intezivna fizička aktivnost, jedenje i gledanje televizije u krevetu, rad za računarom, gledanje u mobilni telefon, i slično.

Sve navedeno su, dakle, faktori koji utiču na to koliko nam je dovoljno sna i na kvalitet sna.

Kako postići miran san?

Prije svega, u krevetu, u kom spavate, ne bi trebalo gledati televiziju, jesti ili razgovarati o teškim emocionalnim temama. Krevet bi vam trebao služiti isključivo za spavanje i seks. U protivnom, krevet povezujemo sa drugim aktivnostima i jako je teško postići mir koji je potreban za spavanje.

Tokom spavanja je poželjno da prostorija bude zamračena i da zvukovi koji dopiru u sobu budu prigušeni. Takođe, temperatura bi trebala biti optimalna, ni previsoka ni preniska. Unos tečnosti bi trebalo smanjiti iza 20 časova, kako biste predupredili ustajanje zbog toaleta. Izbjegavati dnevno spavanje, osim 10-15 minuta osam sati nakon buđenja. Prije spavanja treba izbjegavati kofein, nikotin, alkohol, gazirane sokove, čaj, čokoladu,…Ako večerate, neka to bude neki lagani obrok, jer teška hrana se teško vari, i samim tim narušava dobar san.

Osim navedenih činilaca, na naš san bitno utiče kvalitet dušeka na kom spavate. Što se tiče izbora dušeka, bitno je imati individualan pristup, ali su ipak najpreporučljiviji čvršći dušeci. Na box spring krevetima možete birati kvalitet dušeka, kao i nadmadraca. Trebate se buditi odmorni, svježi, spremni za izazove dana koji je pred vama, a kvalitetan dušek box spring kreveta vam može ponuditi taj osjećaj. Za vaša leđa je veoma bitno pravilno spavanje, a bezbroj mogućnosti koje nude boxspring kreveti vam mogu garantovati da se budite odmorni i zadovoljni.

Pobrinite se za vaš san. On je voma bitan za vaše sveukupno zdravstveno stanje.