Deset kratkih savjeta

S obzirom na to da naučna istraživanja tvrde da spavajući provedemo u prosjeku 26 godina života, vrlo je bitno kako ćemo urediti mjesto gdje spavamo i odmaramo.

Mjesto na kom se odmaramo stoga mora biti mirno i opuštajuće. To bi trebale biti glavne smjernice prilikom uređenja spavaće sobe, jer tako uređena spavaća soba će pozitivno uticati na naša osjećanja i odmor, koji mora biti kvalitetan. Moramo naučiti i prihvatiti savjete stručnjaka prilikom uređenja spavaće sobe, kako bismo taj bitan kutak nešeg doma pretvorili u jedno prefinjeno utočište koje će nam predstavljati utočište gdje ćemo pobjeći od svakodnevnog stresa i brzog tempa života koji nam se nameće.

Zbog toga pročitajte sljedećih deset savjeta za uređenje spavaće sobe

  1. Boja je bitna

Kako ne biste bili uznemireni, u spavaćoj sobi je bitno da birate suptilne i nježne boje. Monohromatske boje poput nijansi smeđe, krem, crne, sive i bijele, su umirujuće nijanse. Teorija tvrdi da su nježne nijanse plave, zelene ili boja lavande spokojne boje. Vi dajte mašti na volju i kombinujte navedene nijanse, kako biste iskazali sopstvenu ličnost i uredili prostor prema sebi.

Pri tom, ne zaboravite da nježni i svijetli tonovi doprinose miru i pozitivnoje energiji, a pokoji dodatak crvenih nijansi može uticati na strast i romantiku. To možete postići ne bojom zidova, već dodavanjem pokojeg obojenog detalja, poput jastuka, prekrivača, posteljine, …

  1. Ne zanemarite plafone

Peti zid u prostoriji je takođe bitan. Obojite ga u neku nježnu nijansu, kako biste dobilina suptilnosti. Ako se odlučite za jednu boju u cijeloj sobi, strop neka je za nijansu svjetliji, kako biste dobili vizuelni efekat spuštenosti, što će doprinijeti osjećaju intimnosti i ugodnosti.

Razmislite o raskošnom lusteru, koji je u skladu sa cjelokupnim dizajnom u sobi, ili štukaturama, ukrasnim lajsnama, gredama i slično, kojim ćete dobiti na luksuzu i unikatnosti vaše sobe.

  1. Manje je više

Bez obzira na cjelokupni stil vaše spavaće sobe, ona mora biti elegantna i ugodna. Bitno je ne natrpaviti prostor, te da imate dovoljno prostora da se krećete između namještaja. Ostavite bar metar između kreveta i zida, ili nekih drugih komada namještaja. Spavaća soba treba da ima minimum namještaja, krevet, ormar i noćne stoliće istog ili sličnog stila, eventualno neka komoda, ako prostor to dozvoljava. Sve više od toga je previše i vaša soba neće disati i odavati ugodan, miran i prozračan ambijent.

Ako se odlučite za neke detalje, oni, takođe, moraju biti svedeni na minimum. Odlučite se za jednu umjetničku sliku, nekoliko fotografija, mirisna svijeća, cvijeće i slično. Tepih, ako je soba neutralnih boja, može biti neke intenzivnije boje, ali i tu morate biti oprezni, kako ne biste pretjerali.

  1. Odabir namještaja

Pri odabiru namještaja vodite, prije svega, računa o veličini prostorije. Naravno da nećete u malu prostoriju smjestiti ogromni masivni krevet, ormar ili komodu. Birajte namještaj po njegovoj namjeni, a ne izgledu. Šta to znači? To znači da će ljepota namještaja i prostora doći do izražaja u samom prostoru. Radije se odlučite za namještaj čistih linija i takav da vam ostane puno slobodnog prostora, ako je ikako moguće.

Ali, ako imate veliku spavaću sobu, vodite računa da ne odaberete premalen namještaj koji će se „izgubiti“ u velikom prostoru. Možete dodati ušuškani kutak sa udobnom foteljom, za trenutke čitanja, ili sto za šminkanje, te ostale slične komade namještaja.

  1. Prostor za odlaganje je vrlo bitan

Da biste postigli mirnu i ugodnu atmosferu u spavaćoj sobi, u njoj ne bi trebalo biti ništa nabacano (odjeća, veš, šminka, knjige i slično). Koristite prostranije noćne ormariće sa ladicama ili vratima. Komode sa ladicama koristite za odlaganje sitnijih potrepština. Klupa koja bi bila postavljena u podnožje kreveta, može vam koristiti za odlaganje posteljine, jastuka i ćebadi. Ako nemate toliko prostora u spavaćoj sobi, onda birajte krevete koji imaju mjesta za odlaganje. Za tu namjenu su idelani box spring kreveti.

  1. Intimni kutak

S obzirom na to da je tempo života danas nemilosrdan, veoma je bitno da imate neki ušuškani kutak za odmor, uz dobru knjigu pod mekanim ćebetom. Ako imate više prostora u sobi, slobodno u nju možete staviti neku udobnu sofu ili veliku fotelju sa tabureom za noge. Namještaj bi trebao biti postavljen u neki ugao kako bi odavao utisak potpuno odvojenog prostora. Uz namještaj možete postaviti neku lampu, koja će svakako obogatiti prostor.

  1. Posteljina koja odiše luksuzom

Krevet je, svakako, centralni dio spavaće sobe. Zbog toga je bitno da bude udoban i privlačan. Kako biste unijeli dašak elegancije i luksuza, odaberite box spring krevete. Pored udobnosti, elegancije, ovi kreveti nude i velika odlagališta, pa se ne morate brinuti gdje ćete sa stvarima. Luksuzni krevet čini i lijepa, udobna i kvalitetna posteljina. Mekani čaršafi su nešto od čega trebate krenuti. Osnovno je da to bude kvalitetna tkanina od pamuka ili lana. Povedite računa i o bojama posteljine, neka se slažu sa ostatkom interijera. Svijetle nijanse su odabir bez greške.

  1. Prozori trebaju biti istaknuti

Sjajno za vas je ako imate prozore ili čak balkon u spavaćoj sobi. Vodite računa o zavjesama, koje prostoru daju svjetlo, teksturu i mekoću prostoru. Ako nemate roletne na prozorima, koristite duple karniše, da biste mogli kombinovati lagane zavjese sa gustim, koje bi po potrebi zamračivale prostor.

  1. Rasvjeta

Spavaća soba bi trebala da sadrži višeslojnu rasvjetu. Ambijentalno svjetlo, koje će dati živost prostoriji. Male svjetiljke koje se mogu usmjeravati, kako biste mogli čitati, i naglašenu rasvjetu koja će dati mekoću zidovima. Mislite o različitim prekidačima, za različitu vrstu svjetla. Ne bi bilo loše misliti i o prigušivačima.

  1. Spavaća soba, mjesto za bijeg od svakodnevnog stresa

Elektronski uređaji poput televizora, telefona, tableta, zatim sprave za vježbanje i slično, držite što dalje od spavaće sobe. Funkcija radne i dnevne sobe treba biti izuzeta iz spavaće sobe. Trebate o spavaćoj sobi razmošljati kao o dragocjenom mjestu gdje ćete se opustiti, gdje će sav vaš svakodnevni stres nestati i gdje ćete se odmoriti. Zbog toga se potrudite da vaša spavaća soba bude mjesto u kom ćete njegovati čitanje, spavanje, romantiku i intimu.