Uređenje dječije sobe

Na prvi pogled, uređenje dječije sobe je lak posao s obzirom na to da se radi o veselim i razigranim nijansama. Međutim, istina nije takva, jer je uređenje sobe prilično zahtjevno i izazovno, posebno što se radi o uređenju uglavnom malih prostora, da sobu koristi dvoje ili više djece različitog uzrasta, ali i zato što djeca imaju svoj senzibilitet i svoja interesovanja.

Prije uređenje, potrebno je da odredite budžet kojim raspolažete za uređenje dječije sobe. U budžet morate uračunati osnovne komade namještaja: krevet, radni sto, ormar, kao prioritet, a kasnije i ostale detalje.

Krevet je osnovna i glavna stavka u koju je najbolje uložiti najviše novca. Krevet će vašu djecu služiti godinama, te je osnovno da bude kvalitetan. Morate misliti na dječije zdravlje i odmor. Prilikom kupovine krevet vodite računa o svim detaljima na krevetu: konstrukciju, dušek i podnice. Takođe. vodite računa i o dodatnom odlaganju, posebno ako se radi o sobi koju koristi više djece. U tom slučaju vam preporučujemo kvalitetne boxspring krevete.

Kada odaberete pravi krevet za dječiju sobu, pređite na odabir ormara i radnog stola sa stolicom, koji svakako trebaju biti kvalitetni i trajni.

Prilikom planiranja, morate voditi računa o funkcionalnosti sobe. Dječija soba je najkompleksnija po tom pitanju, jer se mora voditi računa o zoni za spavanje, zoni za učenje, zoni za odlaganje i zoni za igru ili odmor, u zavisnosti od uzrasta djeteta ili djece.

Poželjno je da krevet za spavanje bude u dijelu sobe u kom neće ometati druge zone. Tačnije, potrebno je da centralni dio sobe bude prohodan i slobodan za igru.

Radni sto bi bilo dobro staviti kod prirodnog izvora svjetlosti, mora biti dovoljno prostran za računar i za pisanje, a stolica mora biti kvalitetna, kako bi omogućila zdravo sjedenje.

Zona za igru se uređuje u skladu sa uzrastom djece. Preporuka je da se ima tepih, a osim toga i kutije za odlaganje igračaka, koje se mogu odlagati i u ladice ispod kreveta.

Za uređenje sobe koristite svijetle boje, neutralnih nijansi, koje se mogu prilagođavati odrastanju djeteta. Dodajte lične detalje, postere sa zanimljivim ramovima, tapete i slične sitnice koje će dati lični pečat dječijoj sobi.

Još jedna stvar, ali ne manje bitna, podržavajte djecu da učestvuju u uređenju svog prostora.