Pravila za uređenje spavaće sobe

Sigurni smo da ste već nebrojeno puta čuli da je najbolje da uzglavlje kreveta treba bude orjentisano na istok ili na sjever. Zašto je to tako? Pa, pstoji puno teorija za ovo tvrđenje. Prije svega, smatra se da mlađe osobe trebaju da imaju uzglavlje okrenuto na istok, a starije osobe trebalo bi da uzglavlje okrenu na sjever. Odgovor za ovakvo pozicioniranje kreveta je vrlo jednostavan. S obzirom na to da sunce izlazi na istoku, a kod mladih ljudi je češća problematika ranog ustajanja, iz kreveta će se najlakše dići ako ih razbudi jutarnje sunce. Najmanje sunca se nalazi na sjeveru, te je starijim ljudima, koji uglavnom imaju problema sa snom, potreban nešto tamniji prostor te im je tu najlakše zaspati.

Osim pozicioniranja kreveta, veoma je pitno posvesti računa o veličini kreveta i njegovom uklapanje u sam proctor. Zbog toga morate premjeriti sobu prije oslaska u kupovinu, kako ne biste kupili prevelik krevet, koji se neće uklopiti u vaš prostor.

Svi volimo velike krevete, ali nekada je mnogo pametnije i mudrije kupiti manji krevet, a koji će, opet odgovoriti vašim potrebama. U spavaćoj sobi bi bilo lijepo da imate i noćni ormarić, a i prostor za prolazak, da ne biste sa vrata morali uskakati u krevet.

Prostor za odlaganje je potreban svakom stanu. Svakako bi smo vam onda preporučili boxspring krevete koji imaju spremišta ispod dušeka, i koji su idealno mjesto za dodatno odlaganje stvari.

Dakle, spavaća soba bi, osim udobnog kreveta, koji predstavlja njen centralni dio, trebala da bude sa što manje detalja i natrpanih stvari, kako bi bila prozračna i ugodna za odmor. Osim toga, ako se pridržavate ovog pravila, održavanje sobe će svakako biti lakše i jednostavnije.

Ne bi trebalo da spavaću sobu opterećujete debelim tepisima i teškim zavjesama, jer su oni skupljači prašine, a to vam je u spavaćoj sobi najmanje potrebno. Držite se jednostavnih svijetlih boja (bež, siva, pastelni tonovi), sa što manje detalja. Zapravo, preporučujemo skandinavski stil uređenja.

Za kraj, dodajte koju ličnu sitnicu, ili neki detalj koji vas motiviše i koji volite i vaša oaza mira je spremna.

Uređenje spavaće sobe